Втрати світової економіки від вторгнення РФ в Україну можна порівняти з ВВП Франції - ОЕСР

Глобальне економічне зростання сповільнюється швидше, ніж прогнозувалося кілька місяців тому, після вторгнення РФ в Україну. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), енергетична та інфляційна кризи ризикують перерости в рецесії у найбільших економіках. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Згідно з прогнозами, світовий обсяг виробництва наступного року становитиме $2,8 трлн. нижче, ніж прогнозувала ОЕСР до того, як РФ напала на Україну - втрата доходу в усьому світі еквівалентна за розміром французькій економіці.

Хоча глобальне зростання цього року все ще очікується на рівні 3,0%, прогнозується його уповільнення до 2,2% у 2023 р. (у червні прогнозувалося 2,8%).

«Світова економіка втратила імпульс внаслідок неспровокованої, невиправданої та незаконної агресивної війни РФ проти України. Зростання ВВП у багатьох країнах зупинилося, а економічні показники вказують на тривале уповільнення», - заявив генеральний секретар ОЕСР Матіас Корман.

ОЕСР особливо песимістична щодо перспектив Європи - економіки, що найбільш схильна до наслідків війни РФ проти України.

За прогнозами ОЕСР, економічне зростання єврозони уповільниться з 3,1% цього року до всього 0,3% у 2023 р., що означає, що блок загальної валюти з 19 країн проведе принаймні частину року у рецесії, що визначається як два квартали поспіль скорочення.

Це ознаменувало різке зниження очікувань порівняно з останнім економічним прогнозом ОЕСР у червні, коли прогнозувалося, що економіка єврозони зросте на 1,6% наступного року.

ОЕСР була особливо негативно оцінює залежну від російського газу економіку Німеччини, прогнозуючи, що наступного року вона скоротиться на 0,7% порівняно з червневою оцінкою зростання на 1,7%.

ОЕСР попередила, що подальші збої в постачаннях енергоресурсів вдарять по зростанню та підштовхнуть інфляцію, особливо в Європі, де вони можуть знизити активність ще на 1,25 процентних пункти та підвищити інфляцію на 1,5 процентних пункти, що підштовхне багато країн до рецесії на весь. 2023 р.

Хоча Сполучені Штати значно менше залежать від імпорту енергоносіїв, ніж Європа, вони зіткнулися з рецесією, оскільки Федеральна резервна система США піднімає процентні ставки, щоб упоратися з інфляцією.

ОЕСР прогнозує, що зростання найбільшої економіки світу уповільниться з 1,5% цього року до всього 0,5% наступного року, порівняно з червневими прогнозами на 2,5% у 2022 р. та 1,2% у 2023 р.

Тим часом суворі заходи Китаю з контролю за поширенням COVID-19 цього року означали, що його економіка мала зрости лише на 3,2% цього року і на 4,7% наступного, тоді як раніше ОЕСР чекала 4,4 % у 2022 р. та 4,9% у 2023 р.

Незважаючи на швидке погіршення перспектив для основних економік, ОЕСР заявила, що для боротьби з інфляцією потрібне подальше підвищення ставок, прогнозуючи, що ставки більшості основних центральних банків перевищать 4% наступного року.

Джерело: РБК-Україна

 

Потери мировой экономики от вторжения РФ в Украину сопоставимы с ВВП Франции - ОЭСР

Глобальный экономический рост замедляется быстрее, чем прогнозировалось несколько месяцев назад после вторжения РФ в Украину. По данным Организации экономического сотрудничества и развития (ОЭСР), энергетический и инфляционный кризисы рискуют перерасти в рецессии в крупнейших экономиках. Об этом сообщает РБК-Украина со ссылкой на Reuters.

Согласно прогнозам, мировой объем производства в следующем году будет на $2,8 трлн. ниже, чем прогнозировала ОЭСР до того, как РФия напала на Украину - потеря дохода во всем мире эквивалентна по размеру французской экономике.

Хотя глобальный рост в этом году все еще ожидается на уровне 3,0%, прогнозируется его замедление до 2,2% в 2023 г. (в июне прогнозировалось 2,8%).

«Мировая экономика потеряла импульс в результате неспровоцированной, неоправданной и незаконной агрессивной войны РФ против Украины. Рост ВВП во многих странах остановился, а экономические показатели указывают на продолжительное замедление», - заявил генеральный секретарь ОЭСР Матиас Корман.

ОЭСР особенно пессимистична в отношении перспектив Европы - экономики, наиболее подверженной последствиям войны РФ против Украине.

По прогнозам ОЭСР, экономический рост еврозоны замедлится с 3,1% в этом году до всего 0,3% в 2023 г., что означает, что блок общей валюты из 19 стран проведет по крайней мере часть года в рецессии, определяемой как два квартала подряд сокращения.

Это ознаменовало резкое понижение ожиданий по сравнению с последним экономическим прогнозом ОЭСР в июне, когда прогнозировалось, что экономика еврозоны вырастет на 1,6% в следующем году.

ОЭСР была особенно негативно оценивает зависимую от российского газа экономику Германии, прогнозируя, что в следующем году она сократится на 0,7%, по сравнению с июньской оценкой роста на 1,7%.

ОЭСР предупредила, что дальнейшие сбои в поставках энергоресурсов ударят по росту и подстегнут инфляцию, особенно в Европе, где они могут снизить активность еще на 1,25 процентных пункта и повысить инфляцию на 1,5 процентных пункта, что подтолкнет многие страны к рецессии на весь 2023 г.

Хотя Соединенные Штаты гораздо меньше зависят от импорта энергоносителей, чем Европа, они столкнулись с рецессией, поскольку Федеральная резервная система США поднимает процентные ставки, чтобы справиться с инфляцией.

ОЭСР прогнозирует, что рост крупнейшей экономики мира замедлится с 1,5% в этом году до всего 0,5% в следующем году, по сравнению с июньскими прогнозами на 2,5% в 2022 г. и 1,2% в 2023 г.

Между тем, строгие меры Китая по контролю за распространением COVID-19 в этом году означали, что его экономика должна была вырасти только на 3,2% в этом году и на 4,7% в следующем, тогда как ранее ОЭСР ожидала 4,4% в 2022 г. и 4,9% в 2023 г.

Несмотря на быстрое ухудшение перспектив для основных экономик, ОЭСР заявила, что для борьбы с инфляцией необходимо дальнейшее повышение ставок, прогнозируя, что ставки большинства основных центральных банков превысят 4% в следующем году.

Источник: РБК-Україна




Все права защищены © Транспортный бизнес 2008-2024

Перепечатка материалов сайта в полном или сокращенном виде только с письменного разрешения редакции.
Для интернет-изданий при перепечатке обязательна гиперссылка www.tbu.com.ua